miercuri , 16 octombrie 2019
Home / SĂNĂTATE / VOR FI DECIMAŢI ŞI MISTREŢII DIN FONDUL DE VÂNĂTOARE 28 FINTA

VOR FI DECIMAŢI ŞI MISTREŢII DIN FONDUL DE VÂNĂTOARE 28 FINTA

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit în această după-amiază,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, și anume:

  • Oraș Răcari, Sat Ghimpați: o gospodărie;
  • Fondul de Vânătoare 28 Finta (porc mistreţ).

Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul zonelor de restricţii, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

S-a dispus recoltarea integrală a mistreților din zona afectată prin metode care nu dislocă efectivul.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localității .

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *