miercuri , 26 februarie 2020
Home / SOCIETATE / VOT POPULAR PENTRU DEMNITATEA VACILOR SAU “FIECARE CU CE-L DOARE”

VOT POPULAR PENTRU DEMNITATEA VACILOR SAU “FIECARE CU CE-L DOARE”

       Elvețienii au respins, prin votul majorităţii, propunerea de subvenționare a fermierilor care nu taie coarnele vitelor și caprelor și le lasă  să crească. Potrivit rezultatelor oficiale,  53%  dintre participantii la consultarea publică au votat “împotrivă”, iar 47% “pentru” şi mai trebuie spus aici că referendumul reprezintă un instrument foarte des utilizat şi extrem de popular în ţara cantoanelor.

      Că un astfel de scrutin, anume “Referendumul despre menţinerea demnităţii vitelor” a fost organizat la modul cel mai serios, n-a stârnit nici rumoare şi nici ilaritate într-una dintre cele mai sobre şi mai dezvoltate democraţii din lume.  A fost iniţiat de un fermier pe nume Armin Capaul, în vârstă de 66 de ani, care se descrie drept un rebel. El spune că şi-a “ascultat” vitele, care i-au inspirat campania pe care a dus-o timp de nouă ani, pentru finanţarea spaţiului suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie, măsură care ar fi diminuat tăirea coarnelor animalelor.

      Ca o paranteză, trei sferturi dintre vitele din Elveţia, un simbol naţional şi o atracţie turistică, au cornele tăiate sau eliminate prin inginerie genetică din motive ce ţin strict de productivitate, iar Capaul a propus o subvenţie de 190 de franci elveţieni pe an pentru animalele cu coarne şi a strâns 100.000 de semnături, necesare  pentru un referendum naţional.

      Fără să facem o paralelă cu referendumul din România (ar însemna în prea multe privinţe o enormitate), remarcăm numai greutatea şi seriozitatea cu care este privit “dincolo” votul popular şi interesul cetăţenilor de a participa activ la luarea deciziilor importante. Pentru că, aşa cum la noi ar fi fost important, pentru mulţi, modificarea Constituţiei, în sensul definirii explicite a familiei tradiţionale, pentru elveţieni contează foarte mult cum arată vacile pe pajişte. Cu coarne şi clasicele talăngi, cum apar în pliante sau ciute ori modificate genetic (dar mai lăptoase), triste arătări care resping privirile turiştilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *