Fără să fie o premieră pentru cei care își mai amintesc de primele alegeri ”libere” din 1990, atipic pentru scrutinul prezidențial din acest an este că nu știm dinainte decât un finalist, locul doi- ”eligibil” pentru accederea în finală fiind disputat de încă cel puțin doi competitori din patru cu pretenții. De aici și duritatea luptei pentru calificarea în marea finală, implicațiile politice fiind majore.
Pentru că, așa cum a fost aprobat calendarul alegerilor prezidențiale, cu votul pentru alegerile parlamentare intercalat, fix de Ziua Națională, între scrutinele de pe 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, va exista o influență considerabilă inclusiv asupra structurii viitorului parlament. Pentru că, previzibil, electoratul finaliștilor se va mobiliza și pentru alegerea senatorilor și deputaților, ceea ce nu se poate afirma cu privire la susținătorii perdanților.
Așadar, o finală Ciolacu -Ciucă ar induce și scoruri mai bune pentru PSD și PNL, ceea ce ar echivala cu continuarea guvernării în formula actuală, posibil și o șansă, foarte mică, ce-i drept, pentru o guvernare de centru-dreapta. Un tur doi cu Marcel Ciolacu și George Simion poate echivala cu „un galop de sănătate” pentru PSD și o creștere îngrijorătoare a reprezentării naționalismului extremist, plus complicarea ecuației formulei de guvernare!
Variantele Ciolacu-Lasconi, respectiv Ciolacu- Geoană, totuși puțin probabile, ar complica și mai mult viitoarea guvernare, câtă vreme toți fug de AUR, cel puțin la nivel declarativ, precum dracu’ de tămâie!
Acesta a fost și substratul lansării mesajului „votului util în turul I” pentru că acest tur va influența masiv alegerea viitorului președinte și structura Parlamentului.
Prin urmare, oamenii sunt îndemnați să voteze în număr cât mai mare încă din primul tur, demersul fiind în mod clar destinat convingerii „nehotărâților” să nu stea acasă pe 24 noiembrie. Apoi, aceeași oameni sunt îndemnați să se gândească bine cui dau votul, adică unui finalist, astfel încât drumul până la urne să fie făcut cu folos! Și mai direct spus, votanții ar trebui să se orienteze spre candidatul, altul decât unul populist -extremist, cu cele mai mari șanse să intre în turul doi! Și aici sunt multe de pus în balanță, fără legătură cu cifrele din sondajele tot mai subiectiv întocmite. Începând cu susținerea de care se bucură respectivul candidat, de pregătire, anvergură și capacitatea de a gestiona corect pentru țară responsabilitățile pe care le implică funcția de președinte. De echipele cu care ar putea lucra cu folos și alte criterii și bareme pe care din păcate prea mulți dintre alegători le ignoră.