luni , 24 februarie 2020
Home / SĂNĂTATE / ZIUA MONDIALA A CONTRACEPTIEI

ZIUA MONDIALA A CONTRACEPTIEI

Ziua Mondială a Contracepției este marcată în fiecare an, la data de  26 septembrie, campanie prin care se urmăreste creșterea gradului de conștientizare privind contracepția, prevenirea sarcinilor neintenționate, prevenirea deceselor mamei și copiilor, planificarea familială, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate.

Scopul campaniei: informarea populaţiei generale, în special a tinerilor și a populației defavorizate, cu privire la importanța metodelor contraceptive, pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă.

Sloganul campaniei Ziua Mondială a Contracepţiei 2019 este “CONTRACEPȚIA: DREPTUL TĂU, ESTE ȘI RESPONSABILITATEA TA!”.

Contracepția/planificarea familială  permite persoanelor să decidă asupra numărului dorit de copii și asupra intervalului dintre sarcini.

Beneficiile contracepției/planificării familiale sunt:

  • Prevenirea transmiterii HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală;
  • Reducerea necesităţii avortului, în special a avortului la risc;
  • Prin prevenirea sarcinii neintenționate, contracepția/PF previne decesul mamei și al copilului;
  • Scăderea numărului de persoane fără mijloace de trai sustenabile.

În anul 2017 România era peprimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene (383 născuți vii), conform datelor Eurostat.

Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii” –mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscurile sociale–este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre  cauzele majore ale mortalității infantile.

Astfel, potrivit ultimei analize a Asociatiei Salvați Copiii (România, 2018), cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la un control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Există o corelație direct între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare  emoțională, dar și socială, încă incomplete, și lipsa accesului la educație pentru sănătate și la servicii medicale .

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *