Sănătatea mamei și copilului – o prioritate pentru un viitor durabil
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică reafirmă angajamentul față de promovarea sănătății mamei și copilului, ca parte integrantă a eforturilor naționale și internaționale de atingere a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă – Sănătatea și bunăstarea pentru toți.
Accesul echitabil la servicii medicale de calitate pentru femeile însărcinate, mame și copii reprezintă o condiție esențială pentru reducerea mortalității materne și infantile, prevenirea bolilor și asigurarea unui start de viață sănătos pentru fiecare copil.
În România rata mortalității materne a scăzut la mai puțin de jumătate, de la 22 de decese la 100.000 de nașteri vii în anul 2010 la 10 decese în anul 2020.
În mod similar, mortalitatea infantilă a înregistrat o scădere substanțială în ultimii zece ani, însă a rămas semnificativ peste media U.E. Între anul 2011 și anul 2022, rata mortalității infantile a scăzut cu 44%, ajungând la 5,2 decese la 1.000 de nașteri vii, revenind la 5,7 decese în anul 2022.
România a adoptat o serie de documente strategice prin care își reafirmă angajamentul de a intesifica eforturile pentru protejarea sănătății matene și a copiilor.
Sănătatea mamei și copilului este temelia unei societăți prospere și un indicator esențial al progresului social.