vineri , 19 aprilie 2019
Home / ACTUALITATE / ZIUA NAŢIONALĂ A CONTABILULUI ROMÂN VA FI SĂRBĂTORITĂ PE 21 SEPTEMBRIE

ZIUA NAŢIONALĂ A CONTABILULUI ROMÂN VA FI SĂRBĂTORITĂ PE 21 SEPTEMBRIE

Ne apropiem cu paşi repezi de o zi importantă în activitatea profesioniştilor contabili din întreaga ţară. Sărbătorim, pe 21 septembrie, Ziua Naţională a Contabilului Român.

De ce s-a ales ziua de 21 septembrie? Pentru cã profesionistul contabil calculează şi păstrează echilibrul între “cât trebuie”şi “de unde luãm”. Simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se reprezintã de cele mai multe ori sub forma unui T iar produsul final al lunii este o situaţie denumită balanţă. De aceea s-a ales ziua de 21 septembrie, ziua echinocţiului dintre varã şi toamnã, când ziua este egalã cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţã.

Scopul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a Contabilului Român este acela de informare a profesioniştilor contabili, liber-profesionişti sau angajaţi în economie, despre importanţa dar şi frumuseţea profesiei. În această zi, trebuie să ne reamintim cât de important este să fim uniţi, să asigurăm împreună unitatea valorilor din profesia contabilă românească, profesie cu o vastă tradiţie gestionată de CECCAR încă din 1921 şi să transmitem tuturor că formăm un corp de elită al profesiilor liberale, organismul nostru professional fiind apreciat la nivel european şi internaţional.

Probabil că ştiţi deja, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (C.E.C.C.A.R.) gestionează activităţile de pregătire şi deontologie profesională ale tuturor profesioniştilor contabili din România, indiferent de calitatea pe care o au: experţi contabili, contabili autorizaţi, directori economici, contabili şefi, şefi de servicii financiar contabile sau contabili angajaţi în diferite ramuri ale economiei.

În actualul context economic, în care creşterea economică este încă fragilă, resursele de finanţare se dovedesc insuficiente dar există premise pentru o reală relansare în noul interval strategic 2014 – 2020, rolul profesioniştilor contabili este extrem de important, indiferent de funcţia pe care o deţin. În fiecare instituţie ar trebui să existe un expert contabil care să ajute managementul în luarea unor decizii  în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte problemele majore precum accesarea fondurilor europene, politica investiţională, reducerea deficitelor de cash-flow, optimizarea fiscală, elaborarea bugetului multianual. De calitatea serviciilor experţilor contabili depinde buna funcţionare economico-financiară a societăţii, dezvoltarea economiei naţionale şi apărarea interesului public.

Ultimele modificări legislative, atât cele legate de reglementarile contabile conforme cu directivele europene, dar şi cele fiscal  au adus clarificări în ceea ce priveşte responsabilitatea celor implicaţi în producerea informaţiilor financiar-contabile.  Rolul expertului contabil va fi determinant în conştientizarea faptului că informaţiile financiar-contabile reprezintă o carte de vizită a unei întreprinderi, iar producerea lor este finalitatea muncii unor profesionişti. Factorii de decizie din societăţi trebuie să conştientizeze rolul pe care îl au în acest proces iar profesia contabila trebuie să susţină acest demers.

În concluzie, oamenii de afaceri ai sec. XXI trebuie să aibă în preajma lor un profesionist contabil care, prin cunoştinţele şi judecata profesională şi în spiritul unui cod etic, să contribuie la succesul şi dezvoltarea managementului respectivei întreprinderi, iar pentru întărirea celor expuse daţi-mi voie să îl citez pe Gὄethe, care spunea: “Contabilitatea este una dintre cele mai ingenioase creaţii ale spiritului uman”.

 

Expert contabil ANGHEL GABRIELA,

Preşedinte al Consiliului Filialei Dâmboviţa al CECCAR, ales pentru mandatul 2016-2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *