Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița recomandă populației să nu achiziționeze produse alimentare de origine animală sau nonanimală provenite din unități neînregistrate sau neautorizate, din spații improvizate sau de la persoane fizice neautorizate.
Achiziționarea cărnii de porc provenite din tăieri efectuate în spații neautorizate, fără supraveghere sanitar-veterinară și fără examenul trichineloscopic, reprezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor. Comercializarea stradală neautorizată favorizează apariția toxiinfecțiilor alimentare și a altor afecțiuni generate de consumul de produse nesigure.
Achiziționarea animalelor vii trebuie realizată exclusiv din unități și exploatații autorizate. Crescătorii de animale și operatorii economici au obligația de a notifica de îndată medicul veterinar împuternicit sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița orice caz de îmbolnăvire sau moarte neobișnuită în rândul animalelor.
Carnea rezultată în urma sacrificării porcinelor la nivelul gospodăriilor populației este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea acesteia și a produselor din carne rezultate din aceasta. Carnea trebuie suspusă obligatoriu examinării sanitar-veterinare, în scopul depistării infestării cu parazitul Trichinella Spiralis. Nerespectarea acestei obligații expune consumatorii riscului de îmbolnăvire cu Trichinella spp., o boală severă cu consecințe grave asupra sănătății.
Pentru analiza Trichinella spp., proba se recoltează din pilierii diafragmatici, deoarece acest țesut reprezintă zona cu cea mai mare probabilitate de localizare a larvelor musculare. Proba trebuie să fie suficientă cantitativ.
Examenul pentru identificarea Trichinella spp. poate fi efectuat prin trichineloscopie directă în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale: C.S.V.S.A.O Târgoviște – Pavcom, C.S.V.S.A.O Titu – Str. I.C Visarion, bl. 9, sc. B, ap. 2, parter și C.S.V.S.A.O Moreni / Pucioasa – Piața Centrală. De asemenea, examinarea se poate realiza și în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița recomandă tuturor cetățenilor să efectueze examenul trichineloscopic al cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii și pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon 0372.737.818, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor.