joi , 9 aprilie 2020
STIRI PE SCURT
Gospodărie incendiată cu intenţie la TătăraniIncendiile de vegetație fac prăpăd! Apel disperat al pompierilor care au obligaţii sporite!Nici călare, nici pe jos:CJSU a hotărât “să recomande” purtarea măştilor pe care dâmboviţenii nu le găsesc Niculeşti: Lipsa de comunicare cu autorităţile locale, numai o verigă a unui lanţ de eroriCompania de Apă prelungeşte suspendarea activităţii directe cu publicul până pe 16 maiMăsuri speciale de limitare a răspândirii COVID-19, în TârgovișteVa fi viaţă şi după coronavirus: proiect de 4,75 de milioane de euro pentru regenerare urbană la MoreniAcţiune umanitară a poliţiştilor dâmboviţeniLecţiile online “predate” haotic, frecţie la un picior de lemn.Coronavirus 8 Aprilie: 209 români decedaţi în ţară şi alţi 37 în străinătateAPIA: Cererile unice se depun fară penalitatăţi până la 15 iunieConsilierii judeţeni liberali s-au poziţionat alături de preşedintele Alexandru OpreaStart al celei mai mari actiuni de igienizare a municipiului Targoviste! Cartier cu cartier, strada cu strada, orasul noRecomandările Avocatului Poporului privind contravențiile și sancțiunile în timpul stării de urgențăFond de rezervă pentru sprijinirea comunelor în lupta cu covid-19Hotel “Ceres” nu va mai fi centru de carantină. Va găzdui personalul medical care va trata pacienţii cu coronavirDâmboviţenii continuă să fie amendaţi masiv pentru încălcarea restricţiilor de circulaţieSenatorul Adrian Ţuţuianu, despre demisia celor doi mediciAurelian Cotinescu, PNL Târgovişte:”Banii pe care îi avem să-i cheltuim cu grijă, în economia locală”Doi medici de la Pneumologie şi-au dat demisia
Home / INFO NAȚIONAL / Frământare (politică) mare înainte de “Mica Unire”

Frământare (politică) mare înainte de “Mica Unire”

Înainte de ‘89, aproape nimeni nu mai vorbea , public,  despre Unirea Principatelor sau “Mica Unire”, cum o denumeau  chiar unii dintre  istoricii consacraţi ai neamului,  cum nu se mai pomenea nici de ziua lui Eminescu. De, prima lună a anului era dedicată în totalitate preamăririi celui mai iubit fiu al poporului- titanul de la Scorniceşti şi academiciencei de renume mondial, care  n-a mai avut timp să se dumirească ce e cu poliperii şi poliprunii, deşi uimise lumea ştiinţifică mondială cu studiul polimerilor… Şi zbirii îşi luau sarcina în serios,  să nu umbrească ceva  epocalele aniversări… Aşa că nu-i mai ardea nimănui de prins în Hora Unirii şi  recitatul din  Eminescu ajunsese un fel de moft destul de periculos, numeroase dintre poezii fiind- pare astăzi de domeniul incredibilului- supuse cenzurii. Mult mai “sănătoase” erau odele poeţilor de curte, cei mai mulţi ajunşi deja pe lumea cealaltă, unde-l cântă şi-l ling în cur probabil pe Skaraoţchi.

Şi nu  că cele două mari sărbători ale neamului românesc ar fi fost repuse în drepturi odată cu anii libertăţii. Ceva, ceva s-a schimbat dar nu suficient, atâta timp cât încă sunt agăţaţi pe la ministere şi direcţiile pentru cultură, ori îşi mai pot face loc pe micile ecrane  slinoşi dintre foştii metodişti, care nici lozinci nu ştiau să scrie cum trebuie.

Revenind la sărbătorirea Unirii Principatelor, totul s-a redus ,din păcate şi cu complicitatea autorităţilor, la nişte şabloane: ceva “alocuţiuni” din partea iubiţilor conducători ai zilei, unii dintre ei mai agramaţi decât cuplul de care  fără plăcere am pomenit, prinderea în horă şi, de regulă la Iaşi ori în ani electorali, trataţia maselor cu fasole şi cârnaţi, plus un pahar de poşircă fiartă, dacă  mai permite bugetul… Adică o serbare primitivă, a cărei principală trăsătură  rămâne. populismul ieftin, asemănarea cu un miting electoral fiind izbitoare.

Ori o aşa mare sărbătoare a românilor trebuie pregătită cu sufletul şi cu mintea şi nicidecum prefaţată de scandaluri peste scandalri, cum s-a întâmplat şi anul acesta. Prin ţinuta manifestărilor şi vocea unor personalităţi de calibru, de care, din fericire, România încă nu duce lipsă, putem să arătăm că avem forţă, cultură şi o istorie de care suntem mândri, nu doar să strigăm sloganuri şi să ne facem iremediabil de râs cum s-a întâmplat în anii trecuţi, când Hora Unirii abia se mai auzea printre huiduieli şi înjurături, de la români cu dedicaţie către alţi români…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *